Напрям | 181 «Харчові технології»/073 «Менеджмент» |
ОКР | Бакалавр |
Курс | 1 / 4 |
Провідний викладач | Нестеренко Світлана Анатоліївна |
Мета викладання дисципліни: оволодіння вмінням реалізувати спеціальний економічний інструментарій інноваційного менеджменту в управлінні інноваційною діяльністю організацій на основі вивчення теоретичних засад та зарубіжного досвіду інноваційного управління.
Основні завдання вивчення дисципліни:
- оволодіти базовими поняттями, основними підходами, методами та інструментами інноваційного менеджменту;
- оволодіти прийомами організації, реалізації та оцінки інноваційних проектів різних функціональних сфер;
- опанувати важелями управління інформаційним та інноваційним забезпеченням інноваційного процесу;
- вміти проводити експертизу інноваційного середовища соціально-економічних систем мікро-,мезо-, макро- та мегарівнів, визначати необхідність формування координаційних зв’язків у інноваційній сфері.
У результаті вивчення дисципліни “Інноваційний менеджмент” студенти повинні знати:
- теоретико-методологічні засади інноваційного менеджменту як механізму ефективного управління інноваціями; систему нормативно- правового забезпечення інноваційної діяльності в Україні та її проблеми;
- види інновацій та їх основні характеристики;
- особливості реалізації важелів спеціального економічного інструментарію інноваційного менеджменту;
- характер інноваційних процесів на різних стадіях життєвого циклу інновації;
- принципи сучасного управління інноваційними процесами;
- механізм формування інноваційних стратегій та їх зв’язок із загальною стратегією організації;
- загальні засади організації та здійснення інноваційного менеджменту в зарубіжних країнах.
вміти:
- на основі використання загальнонаукових та спеціальних методів розчленовувати систему інноваційного менеджменту на окремі підсистеми з метою виявлення проблем та пошуку шляхів підвищення ефективності їх функціонування;
- розробляти набір конкретних інструментів управління інноваціями з урахуванням їх особливостей, ситуативних характеристик внутрішнього й зовнішнього середовища організації;
- складати інноваційні стратегії розвитку організації з використанням методики стратегічного управління та знаходити оптимальні важелі їх реалізації на основі практичного оперування спеціальним економічним інструментарієм інноваційного менеджменту;
- будувати логічно-структурні схеми інформаційного та інвестиційного забезпечення інноваційних проектів, шукати їх слабкі ланки та розробляти пропозиції з удосконалення підсистем забезпечення інноваційного проекту;
- проводити економічно- фінансове обґрунтування вибору певних інноваційних проектів з використанням методики фінансового та проектного аналізів; адаптувати прогресивний зарубіжний досвід інноваційного менеджменту в практику управління інноваціями в Україні.
Робоча програма Харчові технології
Робоча програма Менеджмент
Література
Методичні розробки з дисципліни