м. Мелітополь, п-т Б. Хмельницького, 18. Кабінет 2.205 Тел.: +380 (619) 423201 e-mail: feb@tsatu.edu.ua

Новини та анонси подій факультету

Управлінський та економічний аналіз

Напрям:

073 – “Менеджмент”

ОР: Бакалавр
Курс: 4
Провідний викладач: ЯРЧУК АНГЕЛІНА ВОЛОДИМИРІВНА

Управлінський та економічний аналіз – це процес планування, організації, приведення в дію та контроль організації з метою досягнення координації людських і матеріальних ресурсів, необхідних для ефективного виконання завдань у сфері економічного аналізу.

Мета дисципліни полягає у засвоєнні теорії управлінського та економічного аналізу, а також одержанні умінь і навичок практичної роботи з аналізу виробничої і фінансово-комерційної діяльності підприємства, що дозволить досягти економічних цілей виробництва. Засвоєння теоретичних питань, ключових термінів і категорій, а також практичних методів і прийомів допоможе майбутнім фахівцям оцінювати й вирішувати нагальні проблеми виробництва і підвищення його ефективності. Вивчення дисципліни «Управлінський та економічний аналіз» полягає у набутті студентом компетенцій, знань, умінь і навичок для здійснення професійної діяльності, в систематизації та закріпленні знань студентів, отриманих на лекціях і практичних заняттях, у формуванні умінь самостійно вирішувати питання оцінювання, глибокого вивчення методики проведення аналітичної роботи і набуття студентами практичних навичок організації і проведення аналізу економічної діяльності підприємства. Крім цього, одержання умінь і навичок практичної роботи з аналізу виробничої і фінансово-комерційної діяльності підприємства, що дозволить досягти економічних цілей виробництва. Засвоєння теоретичних питань, ключових термінів і категорій, а також практичних методів і прийомів допоможе майбутнім фахівцям оцінювати й вирішувати нагальні проблеми виробництва і підвищення його ефективності. Одержання знань щодо організації та проведення аналізу діяльності підприємств усіх форм власності

Основними завданнями оволодіння сучасними прийомами економічного аналізу; набуття вмінь і навичок визначення резервів підвищення ефективності виробництва.
– опанування знаннями, вміннями та навичками вирішувати професійні завдання з обов’язковим урахуванням галузевих вимог щодо забезпечення аналітичної діяльності персоналу та формування мотивації щодо посилення особистої відповідальності за забезпечення гарантованого рівня оцінки аналізу об’єктів галузі в межах науково-обґрунтованих критеріїв прийнятного ризику;
– прищепити навички самостійної роботи над спеціальною літературою і вміння використати її при вирішенні науково-дослідницьких питань з обраної теми;
– виробити вміння використовувати для аналізу у виробничих умовах первісні документи, облікові регістри, звітність, планові та нормативні документи, інші джерела даних, аналізувати і узагальнювати їх;
– виробити навички критичної оцінки існуючої методики управлінського та економічного аналізу діяльності на конкретному підприємстві;
– робити висновки і вносити пропозиції щодо вдосконалення діючої методики аналізу діяльності підприємства;
– виробити вміння самостійно викладати матеріал у вигляді упорядкованої системи теоретичних положень, логічно послідовних і підтверджених практичними прикладами.
Засвоївши дисципліну «Управлінський та економічний аналіз» майбутні бакалаври повинні володіти сукупністю професійних компетенцій з питань аналітичної роботи у відповідних напрямах підготовки для вирішення професійних завдань, пов’язаних із гарантуванням беззбиткової діяльності підприємства в умовах невизначеності економічної ситуації.

Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні:

знати:
– особливості аналізу економічного стану сільськогосподарського підприємства, зміст існуючих методів та основні принципи і основні завдання управлінського та економічного аналізу;
– фактори, що впливають на результати діяльності підприємства та організацію аналітичної роботи;
– організаційну структуру господарства, методи визначення спеціалізації, динаміки розміру і структури земельного фонду;
– визначення продуктивності праці, виробітку, трудомісткості, рівня використання робочого часу, показників сезонного використання людських ресурсів, заробітної плати; особливості оплати праці в сільському господарстві України;
– показники, які впливають на ефективне використання виробничих ресурсів в сільському господарстві України;
– завдання і джерела аналізу виробництва продукції; особливості аналізу структури та асортименту продукції в сільському господарстві України;
– задачі аналізу, об’єкти аналізу, джерела інформації, складові собівартості, фактори і резерви зниження собівартості;
– визначення поняття маркетингової діяльності, її особливості у сільському господарстві України, методику проведення аналізу реалізації продукції та реалізаційних цін на продукцію;
– завдання аналізу фінансових результатів, склад загальних доходів і прибутку підприємства, методику проведення аналізу загальних доходів і прибутку, фінансових результатів від операційної діяльності, позареалізаційних доходів і витрат, рентабельності витрат, розподілу прибутку.


вміти:
– знайти і обробити інформаційний матеріал для подальшого аналізу. На підставі даних звітності скласти банк даних;
– оформляти результати управлінського та економічного аналізу;
– визначати спеціалізацію господарства, застосовувати на практиці результати економічного та управлінського аналізу рівня інтенсифікації виробництва і його ефективності, знаходити резерви ефективності використання земельних ресурсів;
– визначати показники ефективності використання трудових ресурсів. Визначати рівень продуктивності праці, розрізняти види, форми, системи та функції оплати праці;
– оцінювати склад, структуру та динаміку необоротних активів підприємства, визначати показники забезпечення підприємства основними засобами, показники стану основних засобів, показники ефективності використання основних засобів;
– аналізувати обсяги і динаміку виробництва продукції, обирати методику аналізу асортименту і структури вирощуваної продукції, визначати шляхи зменшення браку при випуску продукції;
– здійснювати аналіз витрат товарної продукції, аналіз прямих витрат, аналіз собівартості окремих виробів, аналіз витрат за елементами та статтями;
– проводити аналіз динаміки обсягів реалізації сільськогосподарської продукції, аналіз складу і структури каналів реалізації, аналіз цін реалізації сільськогосподарської продукції, проводити факторний аналіз виручки від реалізації сільськогосподарської продукції;
– проводити аналіз загальних доходів і прибутку підприємства, фінансових результатів від операційної діяльності, позареалізаційних доходів і витрат, рентабельності витрат, розподілу прибутку..

мати компетентності: ознайомленість із нормативно – законодавчою базою з питань, що вивчаються дисципліною.

Тематика курсу:
Змістовий модуль 1 «Основи управлінського та економічного аналізу»

Тема 1. Теоретичні основи управлінського та економічного аналізу господарської діяльності Предмет і завдання економічного аналізу Основні види управлінського та економічного аналізу. Завдання управлінського та економічного аналізу. Особливості аналізу економічного стану сільськогосподарського підприємства. Методи управлінського та економічного аналізу. Зв’язок управлінського та економічного аналізу з науковими дисциплінами.

Тема 2. Організація проведення управлінського аналізу господарської діяльності
Системний підхід до управлінського аналізу господарської діяльності. Фактори, що впливають на результати діяльності підприємства. Організація аналітичної роботи. Оформлення результатів аналізу.

Тема 3. Аналіз умов господарювання підприємства Аналіз економічних умов господарювання. Аналіз розмірів підприємства, його організаційної структури, спеціалізації. Аналіз рівня інтенсифікації виробництва і його ефективності.

Тема 4. Аналіз використання трудових ресурсів Значення, завдання і джерела інформації аналізу використання трудових ресурсів. Аналіз стану трудових ресурсів та забезпеченості ними підприємства. Аналіз використання робочого часу. Аналіз продуктивності праці. Вплив трудових факторів на продуктивність праці та обсяг товарної продукції. Аналіз використання фонду оплати праці.

Тема 5. Аналіз ефективного використання виробничих ресурсів Аналіз ефективного використання основних фондів. Аналіз ефективного використання матеріальних ресурсів.
Змістовий модуль 2 «Аналіз фінансової діяльності підприємства»

Тема 6. Аналіз виробництва продукції, робіт та послуг Значення, завдання і джерела аналізу виробництва продукції. Аналіз обсягів і динаміки виробництва продукції. Аналіз асортименту продукції. Аналіз структури випуску продукції. Аналіз якості продукції. Аналіз браку.

Тема 7. Аналіз витрат на виробництво та собівартості продукції Значення, завдання і джерела інформації. Показники собівартості продукції. Аналіз витрат за економічними елементами. Аналіз собівартості продукції за статтями калькуляції.
Аналіз факторів «норма», «ціна». Аналіз витрат на обслуговування виробництва. Інші комплексні витрати. Зведений підрахунок резервів зниження собівартості продукції.

Тема 8. Аналіз реалізації продукції та маркетингової діяльності підприємства Значення та завдання аналізу маркетингової діяльності. Аналіз реалізації продукції та договірних зобов’язань. Аналіз реалізаційних цін на продукцію.

Тема 9. Аналіз фінансових результатів діяльності підприємства Завдання аналізу фінансових результатів. Аналіз складу загальних доходів і прибутку підприємства. Аналіз фінансових результатів від операційної діяльності. Аналіз позареалізаційних доходів і витрат. Аналіз рентабельності витрат. Аналіз розподілу прибутку.

Тема 10 Аналіз фінансового стану підприємства. Завдання аналізу фінансового стану підприємства. Баланс активів підприємства та джерел їх формування. Аналіз джерел формування майна. Аналіз необоротних активів і основних засобів. Аналіз оборотних активів. Аналіз рентабельності активів. Аналіз фінансової стабільності підприємства. Аналіз платоспроможності та ліквідності підприємства.

 
Робоча программа
 
Методичні вказівки
 
Література
 
Навчальні посібники

Залишити повідомлення для декана




×