м. Мелітополь, п-т Б. Хмельницького, 18. Кабінет 2.205 Тел.: +380 (619) 423201 e-mail: feb@tsatu.edu.ua

Новини та анонси подій факультету

Сільський зелений туризм

Мета курсу: формування у студентів знань про теоретично-методологічні та практичні аспекти формування, функціонування і розвитку зеленого сільського і екологічного туризму.

Завдання курсу: теоретична та практична підготовка студентів спеціальності «Туризм» з наступних питань:

  • вивчення історії та сучасного стану, мети і мотивації вибору відпочинку у сільській місцевості;
  • дослідження найважливіших закономірностей, чинників, які визначають розвиток і розміщення гостинних садиб (агроосель), організаційно-правового і економічного механізму їх діяльності на ринку туристичних послуг регіону, держави;
  • розглянути проблемні питання фахової освіти менеджера зеленого сільського туризму;
  • на основі конструктивно-географічного підходу розкрити особливості менеджменту та маркетингу зеленого сільського туризму;
  • поглибити, систематизувати теоретичні знання щодо проблем і перспектив розвитку зеленого сільського туризму в Україні;
  • виробити вміння узагальнювати теоретико-практичні матеріали, аналізувати практичну інформацію, працювати зі спеціальною літературою, довідковими виданнями тощо.

Предмет: поглиблення знань щодо структури та особливостей функціонування сільського сектора України, прищепити навики аналізу сучасного стану і виявлення диспропорцій у розвитку його елементної бази та розробки заходів по їх подоланню.

Вивчивши дисципліну «Сільський зелений туризи» студент  повинен:

знати:

  • основні складові сільського зеленого туризму: сутність базових понять і термінів;
  • теоретичні і прикладні основи, завдання урбокомпенсаційного зеленого сільського туризму;
  • особливості ринку туристичних послуг у сільській місцевості;
  • основні чинники ризику (бар’єри) і мотиви вибору відпочинку міських жителів у сільському туризмі;
  • орієнтуватись і знати основні етапи історії розвитку зеленого сільського туризму в Україні, у світі тощо;
  • класифікацію, категоризацію засобів розміщення в агросадибах;
  • про зелений сільський туризм як вид економічної діяльності (підсобної та підприємницької);
  • провідні світові науково-освітні школи з туризму;
  • основну нормативно-правову базу з питань організації діяльності юридичних і фізичних осіб у сфері зеленого сільського туризму в Україні;
  • організаційно-методичні засади формування й розвитку персоналу гостинної садиби;
  • особливості управлінської праці менеджера (власника) гостинної садиби;
  • види небезпек і внутрішні фактори безпеки туристів у гостинних садибах;
  • проблеми і перспективи подальшого розвитку зеленого сільського туризму в різних регіонах України.

вміти:

  • пояснювати вплив етнопсихологічного фактору на мотивацію вибору відпочинку у сільській місцевості;
  • порівнювати середні тарифи на добове проживання у В&В та готелях різних країн;
  • складати схему реєстрації суб’єкта підприємницької діяльності-фізичної особи;
  • формувати перелік основних видів фахової діяльності менеджера сільського зеленого туризму;
  • організовувати складання і виконання програми обслуговування, а також надання додаткових послуг туристам у гостинних садибах (агрооселях);
  • забезпечувати умови безпечного відпочинку туристів і гостей у гостинних садибах (агрооселях);
  • оцінювати загальну та територіальну ємкість ринку готельних і туристичних послуг у сфері зеленого туризму;
  • володіти методикою формування і регулювання ціни на відпочинкові послуги у гостинній садибі;
  • складати проекти програм підвищення якості послуг у сфері зеленого сільського туризму;
  • розробляти макети нових послуг та апробовувати їх на ринку зеленого сільського туризму;
  • характеризувати світові тенденції і перспективи геопросторового розвитку екологічного туризму;
  • аналізувати і розробляти конкурентні пропозиції щодо розвитку (просування) екотуристичних продуктів та їх інфраструктури.

У ході вивчення дисципліни студенти мають набути такі фахові компетентності:

  • здатність аналізувати та застосовувати на практиці вітчизняний і закордонний досвід діяльності сільського зеленого туризму;
  • спроможність використовувати сучасні теоретичні підходи до організації туристичної діяльності в сільській місцевості, розробка та впровадження інноваційного сільського туристичного продукту;
  • застосовувати навички продуктивного спілкування зі споживачами туристичних послуг, встановлювати зв’язки з експертами туристичної та інших галузей;
  • спроможність забезпечувати й підвищувати свою професійну майстерність в сфері діяльності сільського зеленого туризму.

Робоча програма

Перелік підручників та посібників

Перелік методичних вказівок для вивчення дисципліни

Залишити повідомлення для декана




×