У багатьох країнах світу в другу п’ятницю жовтня відзначається Всесвітній день яйця (World Egg Day) – свято всіх любителів яєць, омлетів, запіканок і яєчні … Нічого дивного в цьому немає. Адже яйця – самий універсальний продукт харчування, вони популярні в кулінарії всіх країн і культур, багато в чому завдяки тому, що їх вживання може бути найрізноманітнішим.
Історія свята така: у 1996 році на конференції у Відні Міжнародна яєчна комісія (International Egg Commission) оголосила, що святкувати всесвітнє «яєчне» свято будуть у другу п’ятницю жовтня. Комісія переконує, що існує не менше дюжини причин для святкування Дня яйця, і багато країн, а особливо, виробники яєчної продукції, з готовністю відгукнулися на ідею відзначати свято яйця.
Традиційно в цей день ентузіастами свята проводяться різні заходи – сімейні конкурси на тему яєць (кращий малюнок, кращий рецепт, і т.д.), лекції та семінари на тему користі і правильного вживання даного продукту, акції та флешмоби. А деякі заклади громадського харчування навіть готують до цього дня спеціальне меню, дивуючи відвідувачів різноманітністю страв з яєць.
Яйця – самий універсальний продукт харчування. За останні десятиліття про яйця було сказано багато поганого, але недавні наукові дослідження показали, що абсолютно не потрібно уникати вживання яєць. У них міститься високоцінний легкозасвоюваний білок, безліч необхідних організму живильних речовин, включаючи основні вітаміни і мінерали, а також антиоксиданти, які допомагають від деяких хвороб. І, всупереч загальній думці, яйця не підвищують рівень холестерину. Тому з’їдати одне яйце в день дуже навіть можна.
Цікаво, що за деякими даними, світовим лідером в споживанні яєць визнають Японію. Кожен житель Країни Вранішнього Сонця з’їдає, в середньому, по одному яйцю в день – в Японії є навіть відома дитяча пісенька «Тамаго, тамаго!».
Приберіть промислові напівфабрикати з раціону, включіть в одну з трапез блюдо з яєць, і ваше самопочуття неодмінно покращиться!