Щорічно 11 липня любителі солодкого відзначають Всесвітній день шоколаду (World Chocolate Day). Це смачне свято було придумано і вперше проведено французами у 1995 році. Є думка, що першими навчилися робити шоколад ацтеки. Вони називали його «їжею богів». Іспанські конкістадори, які вперше доставили його до Європи, охрестили ласощі «чорним золотом» і використовували для зміцнення фізичних сил і витривалості. Трохи пізніше споживання шоколаду в Європі обмежувалося лише аристократичними колами. Видатні жінки вважали шоколад афродизіаком. Так, у матері Терези була пристрасть до шоколаду, а пані Помпадур була впевнена, що лише шоколад може розпалити вогонь пристрасті. Лише на початку 20-го століття з появою промислового виробництва шоколадом змогли насолодитися і люди, які не відносяться до аристократії.
Як встановлено сучасною наукою, в шоколаді є елементи, які сприяють відпочинку і психологічному відновленню. Темні сорти шоколаду стимулюють викид ендорфінів – гормонів щастя, які впливають на центр задоволення, покращують настрій і підтримують тонус організму. Є також гіпотеза, згідно з якою шоколад володіє «протираковим» ефектом і здатний сповільнювати процеси старіння. Але ось у чому вчені одностайні, так це в запереченні здатності шоколаду знижувати масу тіла! Адже добре відомо, що шоколад багатий живильними речовинами, в тому числі жирами, а значить і калоріями. Однак, не сперечаються вони і про те, що ці ласощі здатні підвищити настрій більшості населення землі.
У сам же День шоколаду в різних країнах проходять фестивалі та інші заходи, присвячені цьому солодкому святу. Особливо цікаво побувати в цей день на фабриках, заводах або в кондитерських, що виготовляють шоколад і його похідні. Саме тут всім бажаючим розповідають як і з чого готується шоколад, проводять всілякі конкурси і дегустації, виставки творів з шоколаду і навіть майстер-класи, де можна спробувати себе в ролі шоколатьє.
Смачного!!!