3 серпня в різних країнах відзначають смачне свято – День кавуна (Watermelon Day). Свою історію він веде з США, де відзначається як Національний День кавуна (National Watermelon Day). Америка займає перше місце за кількістю поїдання кавуна в порівнянні з іншими країнами. Відмінно тамуючи спрагу і будучи зовсім некалорійним, кавун, звичайно ж, заслужив на своє власне свято. Хоча і невідомо, хто і коли його встановив, але від цього воно не втрачає своєї популярності, набуваючи все більше прихильників з кожним роком. У США кавуни дуже популярні, особливо, як показують дослідження, – у латиноамериканській частині населення країни. Та й як його не любити: величезний, солодкий, освіжаючий, він перетворює будь-яку трапезу на справжнє свято!
Колір кори кавуна буває різний: від білого і жовтого забарвлення до темно-зеленого з малюнком у вигляді сітки, смуг, плям. А м’якоть – рожева, червона, малинова, рідше – біла і жовта.
За будовою кавун вважається ягодою, і в даний час вирощується у 96 країнах світу в більш ніж 1200 різновидах. Як вважають історики, Батьківщиною кавуна є Південна Африка. Відомо, що вже в Стародавньому Єгипті люди знали і обробляли цю рослину. Так, в епоху Середнього царства у 20 столітті до н.е. кавуни часто поміщали в усипальні фараонів як джерело їжі у їх загробному існуванні. Був він відомий і в Стародавньому Римі, де його їли свіжим або засоленим, а також варили з нього мед. До 10 століття кавун став відомий і китайцям. На сьогоднішній день в Китаї вирощується більше кавунів, ніж в будь-якій іншій країні. Японії немає рівних за кількістю найдивніших сортів кавунів – там вивели квадратні кавуни, кавуни у вигляді піраміди, кавуни з жовтою м’якоттю і кавуни-крихти діаметром 10 см.
Кавуни – це не тільки смачні, але і дуже корисні ласощі. У ньому більше 90 % води і лише близько 6 % цукру від загальної маси. Кавун є чудовим джерелом вітаміну А, містить комплекс вітамінів групи В, вітамін С і фолієву кислоту. Кавун – один з лідерів за вмістом лікопіну – дуже сильний антиоксидант. Все це не тільки допомагає зміцненню імунітету, але і допомагає організму для підтримки нормальної функції нервової системи і формування червоних кров’яних тілець. До того ж, солі заліза, калію, натрію, фосфору, магнію, що містяться у м’якоті кавуна, благотворно впливають на діяльність органів кровотворення, травлення, серцево-судинної системи, залоз внутрішньої секреції. Сік кавуна добре втамовує спрагу при гарячковому стані. До того ж, з кавуна можна приготувати велику кількість різноманітних страв.
У День кавуна влаштовують пікніки на природі, де з’їдають величезну кількість кавунів, а потім влаштовують змагання – хто далі всіх плюне кавуновим насіннячком, або конкурс на кращу фігуру, вирізану з кавунів. Існує, навіть чемпіонат світу з розбивання кавунів головою за встановлений час! Так, 7 травня цього року у Пакистані житель міста Карачі Рашид Насим встановив світовий рекорд з розбивання кавунів головою. Пакистанець за одну хвилину розбив головою 51 кавун. Рекорд 32-річного Рашида Насима зафіксували судді і очевидці. Він набагато перевершив попереднє досягнення Тафзі Ахмеда з Німеччини, який за хвилину розбив 43 кавуна.
Якщо ви теж любите цю ягоду, приєднуйтесь до святкування Дня кавуна – з’їжте його з друзями на природі, або вдома, порадувавши дітей, влаштуйте конкурс на кращу страву з кавуна, приготуйте освіжаючий кавуновий лимонад … Головне – насолоджуйтеся цими смачними і корисними ласощами!