м. Мелітополь, п-т Б. Хмельницького, 18. Кабінет 2.205 Тел.: +380 (619) 423201 e-mail: feb@tsatu.edu.ua

Наукові видання

УДК: 351.439.02; DOI: 10.31388/2519-884X-2019-39-129-137
Ковальова О. В. к.е.н., старший науковий співробітник Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки», м. Київ helen_kovaliova@ukr.net

ЕКОНОМІЧНИЙ АНАЛІЗ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ В УМОВАХ СТРУКТУРНИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ

Анотація. Мета дослідження – проведення економічного аналізу формування продовольчої безпеки України в умовах структурних трансформацій. Проаналізовано ресурсну базу формування продовольчої безпеки. Зроблені висновки про рівень самозабезпеченості України основними видами продовольства, калорійність і структуру харчування, споживання більшості мікро- та мікроелементів. Запропоновано напрями подальших досліджень та конкретних дій щодо стимулювання виробництва та просування продукції з підвищеним вмістом на одиницю корисних речовин.

Ключові слова: продовольча безпека, структурна трансформація, рівень самозабезпеченості видами продовольства, коефіцієнт імпортозалежності, структура харчування, товарна ємність аграрного ринку

JEL code classification: O13, P11, Q18

Kovalova O.V. PhD, Senior Researcher National Science Center “Institute of Agrarian Economy”, Kyiv

ECONOMIC ANALYSIS OF THE PROVISION OF NATIONAL FOOD SAFETY IN THE CONDITIONS OF STRUCTURAL TRANSFORMATION

Abstract. The purpose of the study is to conduct an economic analysis of the formation of Ukraine’s food security in the context of structural transformations. The analysis of agricultural production as a resource base for the formation of food security of the country is analyzed. Conclusions have been made about the transformation of the structure of agricultural production towards a large commodity producer by individual industries. The positive impulse to increase production efficiency of agricultural production, increase of quality of manufactured products, increase of commodity capacity of agricultural market is emphasized. It is proved that the level of self-sufficiency of Ukraine by the main types of food is sufficient. There is an increase in production of crop production. The livestock industry is showing a downturn. Structural reorientation of production potential, coupled with changes in purchasing power, has a direct impact on changing the paradigm of food consumption in Ukraine’s population. There is a tendency to increase the calorie content as well as the consumption of most micro- and microelements. At the same time, the structure of nutrition is still far from rational. Due to the inclusion in the concept of food system of positions of rationality and structure of nutrition, the general conclusion was made about the necessity of further research and introduction of concrete actions for stimulating production and promotion of products with high content per unit of useful substances, products of animal husbandry, horticulture and berry, fisheries and aquaculture.

Key words: food security, structural transformation, level of self-sufficiency by types of food, coefficient of import dependence, structure of nutrition, commodity capacity of agricultural market

Залишити повідомлення для декана




×