м. Мелітополь, п-т Б. Хмельницького, 18. Кабінет 2.205 Тел.: +380 (619) 423201 e-mail: feb@tsatu.edu.ua

Новини та анонси подій факультету

Основи гостинності

Основи гостинності
Напрям: 241 «Готельно-ресторанна справа»
ОР: Бакалавр

Курс 1
Викладач Плотніченко Світлана Романівна
Мета курсу – формування професійних навичок у майбутніх фахівців, уміння аналізувати напрями і проблеми в гостинності, освоєння студентами основних принципів і методів організації та управління підприємством індустрії гостинності і придбання практичних навичок, необхідних для успішного введення бізнесу в складних сучасних умовах.
Завдання курсу – ознайомлення з історичним становленням і розвитком індустрії гостинності в Західній Європі та Америці, з традиціями гостинності інших народів, визначення шляхів підвищення культури та якості обслуговування у готельному та ресторанному бізнесі.
Предмет курсу – закономірності формування і функціонування системи готельного бізнесу, ресторанної справи, відпочинку і розваг, проведення конференцій і виставок, маркетингу, людських ресурсів та культури.
У результаті вивчення дисципліни студент повинен
знати:
• історію розвитку туризму і гостинності;
• форми розвитку готельного бізнесу, типи готелів;
• історію розвитку ресторанного бізнесу;
• історію розвитку азартних ігор;
• базові поняття маркетингу;
• сучасний стан готельного господарства України;
• діяльність ресторанів.
вміти:
• аналізувати рекреаційне середовище;
• орієнтуватися в ціновій політиці індустрії гостинності;
• проектувати послуги гостинності, використовуючи інтеракцію діючих стандартів на види послуг;
• характеризувати розвиток транспортних послуг у світі, їхню роль в індустрії гостинності;
• розробляти план маркетингових досліджень, потенційних споживачів послуг гостинності;
• аналізувати діяльність барів і ресторанів.
бути ознайомленим: із законодавчою базою України з питань, що вивчаються дисципліною, з розвитком економічних процесів та явищ.

Тематика курсу:

Тема 1.  Поняття, структура та еволюція гостинності.
Тема 2. Розвиток готельного бізнесу та класифікація готелів.
Тема 3. Ресторанний бізнес і основні види діяльності  ресторанів.
Тема 4. Відпочинок і розваги.
Тема 5. Кар’єрне зростання в індустрії гостинності.
РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

1. Гейтс Б. Бизнес со скоростью мысли / Б. Гейтс. – 2-е изд., исправл. – М.: ЭКСМО-Пресс, 2001. – 480 с.
2. Волков Ю. Ф. Введение в гостиничный и туристский бизнес / Ю. Ф. Волков. – Ростов н/Д: Феникс, 2003. – 352 с. – (Серия «Учебники, учебные пособия»).
3. Котлер Ф., Армстронг Г., Сондерс Дж., Вонг В. Основы маркетинга: Пер. с англ. — 2-е европ. изд. — М.; СПб.; К.: Издат. дом “Вильямс”, 1999. — 1152 с.
4. Кабушкин Н. И. Менеджмент гостиниц и ресторанов: учебное пособие / Н. И. Кабушкин, Г. А. Бондаренко. – [3-е изд., перер. и доп.]. – Минск: Новое знание, 2002. – 368 с.
5. Котлер Ф., Боуэн Дж., Мейкенз Дж. Маркетинг. Гостеприимство. Туризм: Учебник для вузов. – 2-е изд., перераб. и доп. – М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2005. – 1063 с.
6. Мальська М. П., Пандяк І. Г. Готельний бізнес: теорія та практика. Навч. посібн. – К.: Центр учбової літератури, 2009. – 472 с.
7. Матеріально-технічна база готелів: підручник / І. М. Писаревський, А. А. Рябєв; Харк. нац. акад. міськ. госп-ва. – Х.: ХНАМГ, 2009. – 286 с.
8. Мунін Г. Б., Карягін Ю. О., Роглєв Х. Й, Руденко С. І. Менеджмент готельно-ресторанного бізнесу. Навч. посібн. / Під заг. ред. М. М. Поплавскього і О. О. Гаца. – К.: Кондор, 2008. – 460 с.
9. Нечаюк Л.І., Нечаюк Н.О. Готельно-ресторанний бізнес: менеджмент: Навч. посібник / Л. І. Нечаюк , Н. О. Телеш. – К.: Центр навчальної літератури, 2006. – 348 с.
10. Самарцев Е. Гостиницы Украины: каким будет завтрашний день? // Гостиничный и ресторанный бизнес. — 2002. — № 6 (10). — С. 14–19.
11. Уокер Дж. Р. Введение в гостеприимство: Учебник: Пер. с англ. — М.: ЮНИТИ, 2009. — 46с.
12. Ходорков Л. Ф. Мировое гостиничное хозяйство. — М.: СКШ, 2013. — 45 с.
13. Яценко Б. П. Мегатренди світового господарства // Укр. геогр. журн. — 2015. — № 4. — С. 112.
14. Уокер Дж. Р. Введение в гостеприимство: Учебник: Пер. с англ. — М.: ЮНИТИ, 2011. — 461 с.
15. Уокер Дж. Р. Управление гостеприимством. / Джон Р. Уокер; пер. с англ. [В. Н. Егорова]. – М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2006. – 880 с. – (Серия «Зарубежный учебник»).
16. Ходорков Л. Ф. Мировое гостиничное хозяйство. — М.: СКШ, 2007. — 45 с.
17. Яценко Б. П. Мегатренди світового господарства // Укр. геогр. журн. — 2010. — № 4. — С. 1–7.
18. Основы индустрии гостеприимства / Д. И. Елканова, Д. А. Осипов, В. В. Романов, Е. В. Сорокина. – М.: Дашков и Ко, 2009. – 248 с.

Залишити повідомлення для декана




×